Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортни фирми от Бургас сигнализират за проблем с получаването на разрешителни за влизане в Армения

Снимка: БГНЕС

Транспортни фирми от Бургас сигнализираха за проблем с получаването на разрешителни за влизане в Армения. Над 100 товарни коли от морския град пътуват всеки месец към бившата съветска република. Разрешителните, които се издават от държавата, са 25 на месец. В страната има и фирми, които изготвят фалшиви разрешителни.

Разрешителните за влизане в Армения, които издават от Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщенията, струват 10 лева. Те обаче са само 25 на месец и свършват още на първо число.

Тези, които не успеят да се снабдят с разрешително, плащат по 220 евро на арменската граница плюс 30 евро екологична такса. На година повечето български транспортни фирми, които пътуват за Армения и имат по два, три камиона, плащат над 5000 евро само за влизане в страната. Поемайки голям риск, част от тях предпочитат вместо да плащат по 250 евро, да преминават границата с фалшиво разрешително, което получават нерегламентирано от софийска фирма. То е на цена от 100 лева и няма никаква разлика с оригинала. Черната борса за разрешителни за Армения работи от две-три години.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Даниела Костадинова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна