Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казуо Ишигуро печели тазгодишната Нобелова награда за литература

| обновено на 05.10.17 в 17:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският писател от японски произход Казуо Ишигуро печели тазгодишната Нобелова награда за литература. Финансовата стойност на приза е 1 милион и 100 хиляди долара.

В мотивите на Шведската академия се посочва, че Казуо Ишигуро разкрива в заредените си с мощен емоционален заряд произведения бездната, скрита зад илюзорно усещане на човека за връзка със света.

Ройтерс отбелязва, че наградата на Казуо Ишигуро е вид завръщане към обичайната интерпретация на литературата, след като миналата година призът отиде в ръцете на американския певец Боб Дилън.

Казуо Ишигуро заяви, че е напълно изненадан от решението да получи отличието. В интервю пред Би Би Си той сподели развълнувано, че случилото се е невероятно:

Това е невероятна чест, главно защото означава, че вървя по стъпките на най-великите писатели, живели някога. Страхотен комплимент е. Светът се намира в много несигурен момент и аз се надявам всички подобни награди да бъдат движеща сила за нещо добро.

Казуо Ишигуро е автор на 8 книги и сценарии за филми. Няйколко от неговите творби са издадани и у нас. Сред тях са "Остатъкът от деня", "Когато бяхме сираци" и "Никога не ме оставяй".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна