Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да разчита на подкрепата на Полша за Шенген

В икономически план санкциите срещу Русия вредят и не могат да траят до безкрай, смята Румен Радев

| обновено на 05.10.17 в 20:15
Снимка: БГНЕС

България може да разчита на подкрепата на Полша за членството на страната ни в Шенген. България е изпълнила всички условия, заяви полският президент Анджей Дуда, след като разговаря във Варшава с българския държавен глава Румен Радев. Двамата изразиха общи позиции по темата за сигурността.

Вратата на Европейския съюз трябва да остане отворена за държавите от Западните Балкани, заяви Дуда.

Двамата президенти обсъдиха миграционната криза и бъдещето на Европейския съюз.

Полша ще продължи да помага на България при опазване на външната европейска граница, заяви Дуда и отново потвърди, че Варшава е против механизма за квотното разпределение на мигрантите. Трябва да действаме, предотвратявайки преминаването на външните граници и не сме съгласни на тoзи диктат, свързан с квотната система тук.

Според президента Румен Радев кризата с бежанците изисква общо европейско решение. Радев подчерта, че е важно как ще бъдат решавани социалните неравенства в Европа.

България и Полша споделят позицията, че не може да има стабилност, докато има неравно заплащане в новите и старите държави - членки.

Ние търсим равен стандарт. Тогава можем да говорим за единна и социална Европа, посочи българският президент.

Полша е готова да си сътрудничи с България в оръжейната индустрия и да участва в конкурса за покупката на нов бронетранспортьор за сухопътните ни войски.

Европа е изправена пред огромен проблем след референдума в Каталуния.

Решението е основаване на ценностите за истинска солидарност, равенство и единство на Съюза. Трябва да направим така, че богатите да мислят по-отговорно за по-бързото приобщаване на бедните, каза Румен Радев.

В икономически план санкциите срещу Русия вредят и не могат да траят до безкрай, смята българският президент. Според него трябва да се търсят решения с всички средства на дипломацията, без от това да страда бизнесът. Санкциите са общоевропейско политическо решени и изрази надежда, че в даден момент те ще бъдат отменени.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени