Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди хора се включиха в митинги в Мадрид и в Барселона, за да призоват към диалог за излизане от политическата криза

Тя беше предизвикана от референдума за независимост на Каталуня миналата неделя

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Облечени в бяло демонстранти се събраха пред кметствата на двата града с лозунга "Да поговорим?", отправен като призив към испанските политици.

Организаторите приканиха участниците в проявите да не носят никакви знамена – нито испанското, нито каталунското.

Ето какво споделиха някои от демонстрантите в Мадрид на митинга в подкрепа на испанското единство и срещу каталунската независимост:

Това е ужасно. Не съм съгласна въобще. И се надявам, че ще намерим решение скоро, защото това е много лошо за Испания.

Дойдохме тук, за да настояваме да се сложи край на преврата и опита за отделяне от каталунските власти, които са ксенофоби и расисти. Каталунското правителство няма власт да обяви независимост с по-малко от 10 процента истински гласове, след като проведе незаконен референдум с изборни урни, пълнени от вкъщи, и недействително преброяване на гласовете, като мнозинството от каталунците не го желаят. Каталуня е испанска и не принадлежи на никой каталунец.

Дойдохме да поискаме единство за Испания. Не искаме испанците да се бият един с друг. Сепаратистите са малцинство, мисля, че повечето от каталунците искат да са с нас.

По-рано испанското правителство се извини, че стотици каталунци са били ранени, докато испанската полиция се опитваше да им попречи да гласуват на референдума миналата неделя. По данни на каталунските власти за отцепване от Испания са се обявили малко над 90 процента от гласувалите.

Вчера испанското вътрешно министерство удължи престоя на членовете на Гражданската гвардия и националната полиция в Каталуния до 18 октомври.

Също вчера Мадрид одобри указ, улесняващ компаниите, базирани в Каталуня, да прехвърлят юридическия си адрес другаде в Испания, което вече направиха няколко банки и компании. Последва призив от Европейската комисия за намиране на политическо решение на кризата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна