Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел ще търси съгласие с либералите и "Зелените“ за съвместно управление

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две седмици след парламентарните избори в Германия, канцлерът Ангела Меркел призна, че сегашните ѝ партньори от социалдемократическата партия не са способни да управляват в близко бъдеще и потвърди, че ще търси съгласие с либералите и "Зелените“ за съвместно управление през следващите четири години. По думите ѝ, първата стъпка ще са утрешните преговори между нейния Християндемократически съюз и баварския Християнсоциален съюз, който настоява за ограничаване на имиграцията:

Тогава на дневен ред идва създаването на стабилно федерално правителство на ХДС, Свободните демократи и "Зелените“. Ясно е, че преговорите ще са трудни. Ще се борим за правилните отговори, за да постигнем правителство, което ще бъде полезно за страната, за да можем да кажем след четири години: "Днес, през 2021 година е по-добре, отколкото през 2017 година".

На изборите на 24 септември ХДС и ХСС спечелиха 33 процента от гласовете. С малко над 20 на сто социалдемократите регистрираха най-слабото си представяне от 70 години и обявиха, че излизат в опозиция. Свободната демократическа партия и "Зелените" събраха общо 20 процента.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени