Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма интерес за закупуване на боровата дървесина в Кюстендилско

Стотици кубици дървен материал, добит от изсъхнали заради върховия корояд гори, залежават в складовете

Снимка: Кирил Фалин

Стотици кубически метра борова дървесина, залежават в складовете в Кюстендилско. Интересът към тази дървесина е малък и тя не се изкупува.  

Само в района на Дупница в складовете има около 10 хил. куб.метра боров материал за огрев, стопанствата ще добият още 10 хил. куб. метра, а около 70 хиляди куб.метра ще дойдат и от изгорелите площи при пожара в Кресна. 

Търговци на дървесина смятат, че причина изсъхналият от корояда бор да залежава в складовете е високата цена - в Кюстендил тя е около 13 лева за куб. метър, в Дупнишко - 18 лева, а на други места в Югозапада - до 22 лева за куб. метър, а за да тръгне пазарът, трябва да се намали цената.  

От сдружението на фирмите с дейност по горските територии и търговия с дървесина "Форест-БГ", в което членуват над 80 фирми, предложиха цената на боровия материал, добиван от засегнатите от върховия корояд площи, да е 5 лева за куб. метър. Оттам пратиха писмо до земеделското министерство. Отговорът е, че на този етап няма консенсус за такава ниска цена на дървесината и тя остава на сегашните нива.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна