Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие оставката на Антон Тодоров от ГЕРБ

| обновено на 11.10.17 в 10:26



Парламентът прие оставката на Антон Тодоров от ГЕРБ. "За" напускането му гласуваха 153-ма депутати. "против" бяха 14, а 11 се въздържаха.

Премиерът Бойко Борисов е бил против тази оставка, обяви бившият вече народен представител от ГЕРБ. Тодоров каза още, че не може да се прави връзка между оставката му и оставката на колегата му Делян Добрев, която не беше приета от парламента:

Не се опитвайте да правите някакви връзки с оставката на Делян, напълно различни случаи са. Изрично подчертавам, Борисов не ми е казал, тъкмо обратното, два дни съм се срещал с него, премиерът държеше изключително много да остана в парламента. Разбирайте това мое решение като опит наистина за вкарване на друг морал в политиката, колкото и в момента да ви звучи помпозно.

Тодоров заяви, че ще се занимава с телевизионна журналистика и че вече има няколко предложения.

Тома Биков от ГЕРБ посочи, че доказателство за свободата на словото има, след като Антон Тодоров е подал сам оставката, а целта на атаките към правителството в последните седмици е била:
Да свали правителството в един момент, в който България ще поеме председателството на ЕС, в един момент, в който увеличаваме пенсиите, обществото се успокои и започна да харчи пари.

От БСП бяха най-активни в изказванията си. От партията подчертаха, че целта на оставката не е персонална за Тодоров. Драгомир Стойнев посочи:
Антон Тодоров. Това е символ как в политиката, в управлението влизат хора, които я превръщат в мръсна работа, символ и на опростачването в политиката и то опростачване, влязло през парадния вход, през листите на ГЕРБ.

От "Воля" Веселин Марешки също посочи, че Антон Тодоров не е по-лош от Делян Добрев:
Но няма как да има любов към всички видове корупционни схеми в България, всички тези, които насаждат корупцията в България, шуробаджанащината.

Йордан Цонев от ДПС каза, че оставка трябва да подаде и Валери Симеонов.
Защо неговата оставка днес не е тук на масата. Той не беше ли в същото студио. Той по същия начин не се ли отнесе към водещите.

Това е втората оставка, която депутат на ГЕРБ подава за последните две седмици - първата на Делян Добрев не беше приета от депутатите.

Поводът Антон Тодоров да се оттегли след участието му в сутрешния блок на Нова телевизия миналата седмица и негови реплики в ефир към водещия Виктор Николаев, предизвикали негативни реакции сред журналистите. Парламентарната група на ГЕРБ вчера не излезе с общо решение дали да подкрепи оставката.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев.

Горещи теми

Войната в Украйна