Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на испанския дългов пазар и ръст на борсата в Мадрид, след като Каталуния отложи декларацията за независимост

Доходността на испанските държавни облигации бележи понижение, докато акциите на испанските компании поскъпват силно в началото на търговията в сряда, след като лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон подписа официалната декларация за независимост от Испания, но в същото време поиска отлагане на нейното влизане в сила, надявайки се на ползотворни преговори с властите в Мадрид.

След като не се потвърдиха опасенията, че областта Каталуния ще обяви още във вторник вечерта своята независимост от Испания, инвеститорите стартират днешната търговия с покупки на испански облигации и акции.

Частичната стабилизация на иберийския дългов пазар се изразява в понижение с 5 базисни пункта на доходността на 10-годишните испански облигации до 1,64%. Лихвеният спред между тези и аналогичните немски книжа пък се свива със 7 базисни пункта до 118 пункта.

Трябва да се има предвид, че доходността на испанските държавни облигации се повиши рязко през последната седмица и половина, след като каталунците гласуваха преобладаващо (макар и при доста ниска избирателна активност от едва 43%) за своята независимост на незаконния, според официалните испански власти, референдум, който беше проведе на 1-ви октомври. Това доведе точно преди седмица до рязко нарастване на доходността на дългосрочните испански облигации към 1,81% (най-висока доходност от март насам), като в същото време лихвеният им спред с 10-годишните немски книжа се разшири до 136 пункта – най-големия лихвен спред от края на месец април.

Отлагането във времето на декларацията за независимост на Каталуния допринася и за доста позитивен старт на днешната търговия на борсата в Мадрид. Испанският фондов индекс Ibex-35 нараства с 1,5%, като най-солиден е подемът в банковия сектор. Акциите на двете най-големи испански банки, чиито централи са в каталунската столица Барселона – Banco de Sabadell и CaixaBank, поскъпват с над 3 на сто.

Намаляващото инвеститорско напрежение около кризата с Каталуния помага и за поскъпване на еврото към двуседмични върхове от 1,1834 щатски долара и от 1,1533 швейцарски франка и към близо 10-дневен връх от 132,96 японски йени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени