Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пучдемон поиска от парламента на Каталуния да отложи декларацията за независимост, за да води разговори с Мадрид

Днес спешно заседава испанското правителство

| обновено на 11.10.17 в 11:41
Карлес Пучдемон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанското правителство провежда извънредно заседание, на което министрите обсъждат своя отговор на подписаната от каталунския лидер Карлес Пучдемон декларация за независимост.  

Очаква се в дискусията да участва испанският премиер Мариано Рахой, който ще представи намеренията си. 

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон подписа в Барселона декларация за провъзгласяване на независимост на областта от Испания, но отложи влизането ѝ в сила, призовавайки за диалог, съобщиха Франс прес и ТАСС. Предполага се, че декларацията ще бъде внесена за гласуване в каталунския парламент, ако преговорите между Барселона и Мадрид за уреждане на кризата претърпят неуспех, отбелязва ТАСС.

В реч пред регионалния парламент Пучдемон се обяви за диалог с испанското правителство за решаване на разногласията за бъдещето на Каталуния. Карлес Пучдемон посочи, че милиони каталунци вярват в необходимостта от собствена държава и че той желае да последва решението, взето на референдума за независимост от 1 октомври.

Същевременно Пучдемон поиска от парламента да отложи декларацията за независимост, за да води разговори с Мадрид. Той потвърди позицията си, че настоящите отношения не могат да продължат, и че желае ново споразумение с международно посредничество:

Правителството и аз предлагаме парламентът да отложи обявяването на независимост, за да може през следващите седмици да започне разговори, без които е невъзможно да бъде постигнато съгласувано решение. Силно вярваме, че този момент изисква не само намаляване на напрежението, но преди всичко постигането на цялостен компромис, за да бъдат удовлетворени желанията на каталунския народ, заявени на (референдума) от 1 октомври.

Правителството на Испания определи като „неприемлива“ декларацията, в която Карлес Пучдемон обяви, че ще последва волята, заявена от избирателите на референдума за независимост.

Референдумът в Каталуня бе обявен за незаконен от испанския Конституционен съд. Близо 90 на сто от гласувалите се обявиха за отцепване от Испания. В референдума обаче взеха участие само 43 процента от избирателите.

Опозиционните партии в Каталуния осъдиха Пучдемон, който подписа официалната декларация за независимост от Испания, но отложи влизането й в сила за да преговаря с властите в Мадрид. Опозицията в каталунския парламент смята, че с това свое действие каталунският вицепремиер подкопава стабилността в региона.

Испанският вицепремиер Сорая Саенц де Сантамария заяви, че днес сутринта ще се проведе спешно заседание на правителството в Мадрид, предаде Ройтерс. Заседанието е свикано от премиера Мариано Рахой и  на него се очаква да бъде взето решение какви да бъдат следващите действия по кризата в Каталуния. Де Сантамария добави, че Карлес Пучдемон няма право да иска ситуацията да се реши чрез посредничество. По думите ѝ каталунският  лидер "не знае къде се намира, накъде отива, нито къде иска да отиде". Тя отхвърли призивите на Пучдемон за посредничество с Мадрид и изтъкна, че всякакъв диалог между демократи трябва да става в рамките на закона.


Изявлението на Карлес Пучдемон предизвика реакции на пазарите.
Водещите фондови борси отвориха с повишения, като най-силно повишение имаше при акциите, търгувани на Мадридската фондова борса. Поскъпват и книжата на някои от испанските банки, които преместиха централите си от Каталуния в други райони на Испания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени