Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата спечели делото за дамбата в Балчик

Областната управа в Добрич спечели на последна инстанция пред Върховен касационен съд, делото за държавен терен от 5325 кв. м, представляващ брегоукрепително съоръжение Дамба и крайбрежна алея в град Балчик.

Протестният имот е в Балчик – част от брегоукрепителното съоръжение. До съдебния спор се стига, след като Общината актува процесния имот като публична общинска собственост. Държавата в лицето на Областния управител, като представител на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, оспори пред три съдебни инстанции правото на собственост, претендирано от Община Балчик.

В хода на съдебните дела на различни инстанции Община Балчик претендира, че брегоукрепителните съоръжения, когато са в границите на населеното място, са публична общинска собственост, съгласно разпоредбите на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Съдебно-техническа експертиза по безспорен начин доказва, че процесният имот представлява брегоукрепително съоръжение и буна публична държавна собственост. То се използва по предназначението си, а именно да защитава и укрепва морския бряг. Същевременно с това изпълнява и функция на алея.

Решението на Второ гражданско отделение на Върховен касационен съд е, че спорният имот е публична държавна собственост. То е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщават от пресцентъра на Областна управа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна