Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален съвет на БСП

К. Нинова: БСП ще сезира Конституционния съд за оставката на Делян Добрев от ГЕРБ

Пленумът номинира Сергей Станишев за още един мандат като председател на ПЕС

| обновено на 14.10.17 в 13:25
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

БСП ще сезира Конституционния съд за оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на заседание на Националния съвет.

БСП смята, че неприемането на оставката е нарушение на Конституцията.

Пленумът номинира Сергей Станишев за още един мандат като председател на Партията на европейските социалисти /ПЕС/.

В словото си пред Националния съвет лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че БСП трябва да бъде алтернатива на управлението:

Навсякъде, цялата държавна и общинска система е обхваната от роднински връзки и се опитват всичко това да бъде сведено до битово ниво. Корупцията не е престъпление за тези хора, тя е нарушение и глоба. И всички средства, и всички сили са хвърлени в бранене на статуквото и създаване на пречки борбата с корупцията да стигне до край и политиците на най-високо равнище да си получат отговорността за това. Ето защо ние сме призвани да бъдем алтернатива на този модел.

Оживени спорове имаше по дневния ред на заседанието. С 54 гласа "за" срещу 50 "против", с инфрактно гласуване, бе решено в него да остане точката за свикване на заседание на конгреса на партията, на което трябва да бъде представен алтернативен бюджет за 2018-та, както и приоритетите за европейското ни председателство.

Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев беше категоричен:

Темата Корнелия Нинова и председател на БСП не съществува по повод това, че тя беше избрана преди една година на конгрес. Конгресът не е вътрешно насочен. С бюджета може да реализираме своите политики. Ние нищо за европейското председателство не сме чували, освен ремонта на НДК.

Предложението да се свика конгрес заради бюджета беше разкритикувано от членове на Националния съвет. Георги Божинов коментира: 

Щом ръководството настоява да има конгрес, то е добре да има, но ако то се провали с някакъв недодялан бюджет, то трябва да си върви.

По предложение на Божинов на следващото заседание на Националния съвет ще бъде направен анализ на частичните местни избори.

Очаква се мотото на конгреса да бъде: "БСП - алтернатива или присъдружна партия". Целта е ръководената от Корнелия Нинова организация да се заяви като опозиция и категорична алтернатива на управлението на ГЕРБ. Причината е, че в средите на вътрешнопартийната опозиция има хора, които смятат, че БСП трябва да влезе в голяма коалиция с ГЕРБ. Един от начините да се покаже ясно алтернативата е именно подготвяният от левицата проектобюджет.

На пленума ще бъде обсъдено и бъдещето на левите печатни и електронни издания на партията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна