Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева: С признаването на българското малцинство в Албания се възстановява една историческа справедливост

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

С решението си да признае българското малцинство в Албания парламентът възстановява една историческа справедливост - това коментира вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева преди да отпътува на работно посещение в Обединеното кралство. Тя поясни:

Това е изключително радостна новина. Знаете, че положихме усилия и съм благодарна преди всичко на албанския парламент, на премиера и на моя колега, защото така се възстановяват, бих казала, историческите факти. Знаете, че в проекта на закон липсваше българското малцинство. Признаваха се 8. Положихме доста усилия, но преди всичко благодаря на самото българско малцинство там за това, че за около месец и половина събраха 3000 подписа и най-важното е, че в една демократична държава, в една държава, която иска да бъде член на Европейския съюз е важно да не се пречи на хората да се самоопределят. В крайна сметка те се самоопределят като българи - заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов посочва в изявление, че след историческия пробив в отношенията с Македония, България е постигнала още един успех в политиката си на Балканите.

В съвместно съобщение българските евродепутати изтъкват, че успехът се дължи на съвместните усилия по национално отговорни каузи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна