Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалдемократите на Зоран Заев обявиха победа на местните избори в Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социалдемократите на премиера Зоран Заев обявиха победа на местните избори в Македония. СДСМ и националистите ВМРО-ДПМНЕ, които управляваха в продължение на десетилетие, се състезаваха със свои кандидати в около 50 общини с преобладаващо македонски население. Етническите албанци са мнозинство в останалите 30 общини.

Социалдемократите водят по гласове в 44 общини, включително в столицата Скопие, показаха първите резултати. Кандидатите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ са първи в 13 общини.

Заев обяви победа за партията пред голяма група симпатизанти пред сградата на правителството, откъдето поздрави народа за приноса му към свободния и справедлив вот.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски заяви, че изборите се провеждат в атмосфера на страх и заплахи и че има сведения за подкупване на избиратели.
Полицията и местните наблюдатели съобщиха за най-малко 26 случая на изборни нарушения. Девет души са задържани във връзка с такива нарушения.

Избирателната активност е била около 60 процента.
   
На първия тур от местните избори в Македония гласуваха милион и 800 хиляди  гласоподаватели. Издигнати бяха кандидати от 19 партии и коалиции, както и 64 независими.  

Вторият тур е насрочен за 29 октомври.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна