Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Себастиян Курц обеща да поведе Австрия по нов път

| обновено на 16.10.17 в 07:18
Снимка: БГНЕС

Австрийската народна партия на външният министър Себастиян Курц спечели парламентарните избори в Австрия с 31,6 на сто от гласовете. Втора е крайнодясната Партия на свободата с 27,4%. Малко след тях е лявоцентристката Социалдемократическа партия, която досега управляваше в коалиция с Народната партия. 31-годишният Курц, известен с политиката за ограничаване на мигрантите, обеща пред свои привърженици, че ще поведе страната по нов път.

Днес е исторически ден. Това е нашия шанс да поемем лидерството на страната ни и да предприемем истински промени, каза победителят Курц.

Курц беше фаворит в социологическите допитвания, благодарение на обещанията си за намаляване броя на бежанците и на работниците от по-бедните европейски страни. Той е известен и със скептичното отношение към приемането на нови държави в Шенген и Еврозоната заради съмнение в потенциала им, че ще могат да изпълнят необходимите изисквания.

Ако Курц успее да състави коалиционен кабинет, ще е най-младият правителствен лидер в Европа. Той вече посочи, че предстоят разговори с всички партии, за да прецени коя подкрепя политиката му, по-специално за намаляване на данъците и на бюрокрацията. Наблюдатели изтъкнаха, че е малко вероятно да има продължаване на партньорството между Народната партия и Социалдемократическата партия на канцлера Кристиан Керн.

Лидерът на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе от своя страна заяви, че формацията е голям политически фактор на австрийския пейзаж:
 
Резултатът ни показва натрупано доверие. Той е най-добрият в цялата история на Партията на свободата и е отражение на силното желание за промяна на Австрия. Партията остава вярна на себе си и на австрийците. Затова е от решаващо значение е да се въведе тук в Австрия директна демокрация, както е в Швейцария.

Окончателните резултати от вота ще бъдат обявени в четвъртък.

Вицепремиерът Екатерина Захариева е изпратила поздравителна телеграма до Себастиян Курц, в която го поздравява за неговата победа и го уверява, че може да разчита на България като приятел и стратегически партньор.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна