Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Тема на чуждестранните издания е днешният краен срок, даден от централното испанско правителство на каталунското, за да се откаже от призива си за независимост. 

Испания е на път да навлезе в неизвестни политически води. Премиерът Мариано Рахой се готви да изпълни заплахата си и да пресече каталунския опит за независимост, като наложи директно управление на автономната област, пише британският в. "Гардиън". 
Източници от испанското правителство съобщават, че са готови да се откажат от активирането на чл. 155 от испанската Конституция, позволяващ временно прекратяване на автономията на областта, ако Пучдемон свика предсрочни избори, пише френският в. "Фигаро". 
Независимостта на Каталуния е в интерес на Великобритания, особено в момент, когато отношенията й с други европейски сили са толкова обтегнати, заявява бившият британски дипломат Чарлз Дрейс-Франсис, цитиран от в. "Индипендънт". 
Турският печат пише за промените в местната власт в страната, които се извършват през последните дни под натиска на президента Ердоган.
"Тези постове не са кресла, които заемаш и на които оставаш до живот", заяви Ердоган, цитиран от в. "Миллиет". На въпрос какво ще стане, ако кметове, чиито оставки са поискани, се възпротивят, президентът каза: "Не бих искал да мисля, че ще поемат по такъв път. Защото последиците ще бъдат тежки", пише изданието.
Руски вестници коментират вчерашните действия на украински спецполицаи срещу протестиращите пред парламента в Киев. Силите на реда "щурмуваха палатковия лагер на активистите на втория ден от митинга срещу президента на страната Петро Порошенко", пише "Газета". Участниците в протеста настояват за отмяна на депутатския имунитет, създаване на антикорупционен съд, промени в изборния закон.
 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна