Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пабло Мецелани – аржентинският музикант, влюбен в българската народна музика

3
Пабло Мецелани, Мария Стефанова, Александър Костадинов

След Пловдив, Казанлък и Стара Загора българското турне на световноизвестния Пабло Мецелани продължава днес в Радио Благоевград, където в 18.30 ч. той ще участва в съвместен концерт с децата от школата по тамбура към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград с преподавател Веселинка Боянова.

Следват срещи със студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ на 20 октомври, а на 21 октомври – представяне в Международния фестивал „Малешево пее и танцува“, с. Микрево.

Пабло e аржентински музикант, преподава и води курсове по етническа и популярна аржентинска музика. Участва в множество шоу програми в Аржентина, Испания, Франция и др. В България завършва музикалното си образование в АМТИИ - Пловдив. Пее, свири на гайда, тамбура, кавал, китара, кларнет и др. Обяснява, че ги е броил и че към днешна дата може да свири на 142 инструмента, говори много добре български език и при всяко свое идване в родината ни, се старае да научи още нещо за уникалния български фолклор.

Още за любовта му към българската народна музика, както и за това как се е запалил по наравноделните ритми, чуйте в интервюто на Мария Стефанова при гостуването на Пабло Мецелани в студиото на Радио Стара Загора, заедно с преподавателя му по тамбура от университета Александър Костадинов.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна