Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери отделиха значителни средства за спиране на нелегалната имиграция от Африка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните-членки на ЕС се съгласиха да предоставят значителни финансови средства в доверителния фонд на общността за Африка с цел  спиране на нелегалната имиграция. Това съобщи на брифинг председателят на Европейския съвет Доналд Туск след първия ден от заседанието на Съвета. 

Имаме реален шанс да затворим Средиземноморския път, каза Туск и добави:

Комисията уверява, че тези пари се насочват към спиране на нелегалната миграция. Би трябвало да видим конкретни резултати през следващите седмици. Освен това, лидерите решиха да се върнат към реформите на Дъблинското споразумение през декември, за да се стигне до консенсус през първата половина на следващата година.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че доверителният фонд за Африка е на път да се изчерпи и добави:

Ако искаме да имаме възможно най-силно присъствие в Африка, особено в северната й част, трябва да увеличим средствата, които ще са ни на разположение.

Юнкер предложи да се задействат всички европейски механизми за бързо действие след пожарите в Испания и Португалия, като добави, че в момента няма достатъчно бърза реакция при извънредни ситуации. 

Темата за Каталуния не е в дневния ред на заседанието на Европейския съвет, няма място за посредничество на ЕС в случая, заяви на брифинг Доналд Туск.


Бих искал да заявя много ясно, че докато съм тук, ще бъда пазител на европейското единство. Това не влиза само в официалната мироля на председател на Европейския съвет, а преди всичко е мое истинско убеждение. Единството е нашата най-голяма сила. 

И други европейски лидери като германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон заявиха подкрепата си за Мадрид. В същото време руският президент Владимир Путин заяви, че испанската криза разкрива лицемерието на Запада, който подкрепя само някои сепаратистки движения. 

Вчера испанското правителство заяви, че ще задейства процедурата по временната отмяна на каталунската автономия. Лидерът на областта Карлес Пучдемон отговори, че Барселона ще обяви независимост, ако Мадрид продължава да блокира опитите за диалог. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени