Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха груби нарушения при осем марки краве масло

Снимка: Борис Димитров

От изследвани десет марки краве масло Асоциацията "Активни потребители" е констатирала, че само в две няма проблеми. За проблема е сигнализирана икономическа полиция, съобщи Богомил Николов от асоциацията.

При две търговски марки мазнините са по-малко от декларираните 82%, какъвто е производственият стандарт. В други три продукта има повече вода от стандарта, който е 16%. Д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, поясни:

В три от десет марки има вложени не млечни, а хидрогенирани мазнини. В три от десет марки е открит натамицин, който е забранен за влагане в краве масло в ЕС. Дори това не е изписано. Това може да представлява опасност, освен това е и алерген.

Натамицинът спира развитието на мухъл и плесен и се използва за повърхностно третиране в определени сухи сирена и трайни колбаси, но не спира развитието на някои рискови бактерии. Вложените количества натамицин в маслото са между 8 и 32 милиграма на килограм, което е много, каза още д-р Иванов. От асоциацията предлагат да се забрани влагането на немлечни мазнини в млечните продукти и да се криминализира влагането на тези съставки в храната. Те настояват за редовни проверки на храните в училища, детски градини, хотели и болници, защото тези нередовни продукти се пласират именно там, коментира Богомил Николов:

Механизмите за това са два: обществени поръчки и складове – продажби на едро.

Краве масло и Краве масло "Чепеларе" на "Хранинвест" ЕООД, от село Кичево са със съдържание на вода, немлечни мазнини и нитомицин. Масло "Роса", произведено за "Белла България" е със съдържание на нитомицин. Краве масло "Милотекс КК ЕООД", град Варна, има добавена вода.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна