Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Рахой: Каталунският парламент може да бъде разпуснат

| обновено на 21.10.17 в 18:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон ще направи изявление тази вечер броени часове, след като премиерът на Испания Мариано Рахой обяви, че ще задейства член 155 от Конституцията. Това е разпоредбата, която дава ход на процедурата за суспендиране на автономията на каталунската област.

Правомощията на властите в Каталуния ще бъдат прехвърлени на централното правителство на Испания, обяви премиерът  след кризисната среща на кабинета. Така започва суспендирането на автономията на региона, което е разрешено на правителството от Член 155 от конституцията. Рахой заяви, че може да разпусне каталунския парламент и иска да свика нови избори в областта в рамките на 6 месеца.

Правителството трябваше да приложи член 155 от Конституцията. Това обаче, не беше нито по желание, нито по наше намерение. Никога не е било така и смятам, че хората в Испания знаят това, посочи Рахой относно безпрецедентно решение в отговор на, цитирам, "едностранните, незаконни действия, насочени към конфронтация", от страна на каталунското правителство на Карлес Пучдемон.

Регионалният лидер ще бъде отстранен от поста си, правителство -  уволнено, а  правата на каталунския парламент - орязани, като той ще продължи да изпълнява представителните си функции, но няма да може да предложи кандидат за поста ръководител на регионалното правителство, уточни Рахой.

Четири са целите ни - да се възстанови законът, да се върнем към нормалното и съвместното съществуване, както и да продължим с процеса на възстановяване на икономиката, а също и да проведем избори. Да се върнем към законността означава именно да се възстанови валидността на испанската Конституция, както и каталунският статут на автономия,
подчерта премиерът по повод задействането на член 155 има с цел възстановяване на законовия ред в Каталуния.

Член 155, който никога не е бил използван  досега, позволява да се вземат  "необходимите мерки, който да накарат да се спазват задълженията", наложени от Конституцията на Испания. Според разпоредбата, това става след "съгласието на абсолютно мнозинство в Сената".  Дали то ще бъде дадено ще стане ясно този петък - 27 октомври, когато Сенатът на испанския парламент ще гласува по исканията на Рахой. Ако ги одобри, то Мадрид ще поеме контрола върху автономния район Каталуния.

Барселона се готви и за нов протест заради решението на централното правителство да замрази автономията на Каталуния. Участие в демонстрациите може да вземе и самия каталунски клидер Карлес Пучдемон, предава Ройтерс.

По-рано  стана ясно, че испанската прокуратура е подготвила иск срещу каталунския премиер, ако той обяви независимост на автономната област. Пучдемон може да бъде обвинен в бунт. Съгласно испанското законодателство, той може да получи до 30 години затвор за подобно престъпление.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна