Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина

Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще обсъди проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 година. Бизнесът заяви, че няма да го подкрепи заради служебно определеното нарастване с 3,9 на сто на минималните осигурителни прагове. Синдикатите също ще гласуват против. Причината е предложеното намаляване на 50 процента на обезщетението за болест през първите три дни от болничния.

Държавата ще увеличи с 40 лева майчинските през втората година на детето, месечно ще се дават по 380 лева. С 1,80 лева ще се повиши и ще стане 9 лева минималното дневно обезщетение за безработица, но ще се завиши изисквания стаж за получаване на този вид обезщетения.

Земеделски стопани и тютюнопроизводители ще трябва да се осигуряват на минимум 480 лева на месец. Минималната пенсия за стаж и възраст ще се индексира с 3,8 процента и от юли ще стане 207,60 лева. Със същия процент ще нараснат и останалите пенсии. Средната ще достигне 363 лева, но таванът от 910 лева се запазва. Вноската за пенсия ще има ръст от 1 процент. По график ще нарастват изискваните стаж и възраст за пенсиониране. Очаква се за пенсии да се похарчат 480 милиона повече.

След днешното обсъждане в Надзорния съвет проектобюджетът ще се придвижи за дискусия в Националния тристранен съвет, а след това ще бъде приет от правителството и внесен в Народното събрание за окончателно одобрение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна