Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Себастиян Курц иска да състави ново правителство в Австрия до Коледа

Александър Ван Дер Белен (ляво) и Себастиян Курц
Снимка: АПА

Председателят на австрийската народна партия Себастиян Курц обяви намерението си, да състави ново правителство най-късно до Коледа. 31-годишният външен министър на Австрия победи убедително на предизвиканите от него предсрочни парламентарни избори на 15-ти октомври.

Австрийските социалдемократи остават в опозиция. Това стана ясно след заседание на ръководството на партията на канцлера Кристиян Керн
Нашата цел е по-ясен контур и ясно политическо съдържание на социалдемократическата партия. Оставането в опозиция за нас е шанс да постигнем тази цел, за да предложим на Австрия в бъдеще истинска социалдемократическа алтернатива, коментира Керн. Той заяви, че слуховете за продължаване на голямата коалиция с консервативната народна партия на Себастиян Курц нямат нищо общо с реалността.

Година и половина партньорството между народната партия и Партията на свободата старателно се подготвяше. Така че сега никой не бива да е изненадан, че двете партии ще съставят правителство, смята канцлерът, който напуска поста. 
Макар и втори по резултат, социалдемократите са след губещите на предсрочните парламентарни избори в Австрия.

След днешното решение на партията на канцлера управляваща коалиция от консерватори и крайнодясната Партия на свободата става все по-вероятна. След консултации с президента Александър Ван Дер Белен, кандидатът за канцлерския пост Себастиян Курц не конкретизира, с коя партия ще започне преговори за съставяне на правителство. 
Следващите дни ще стане ясно, с коя партия ще започнем преговори за съставяне на ново правителство на Австрия, заяви Курц.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна