Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има съмнения, че Тръмп се е опитал да повлияе на дело срещу американски сержант, попаднал в плен на талибаните

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съмнения за опит за повлияване на съдебния процес от американския президент Доналд Тръмп бяха основната тема на изслушване по делото срещу сержант Бо Бъргдал. Бъргдал, който през 2009-а напусна поста си в Афганистан и попадна в плен на талибаните, е обвинен дезертьорство и неморално поведение пред врага.

Във Форт Браг, Северна Каролина, основният спор бе относно коментари на президента Тръмп от миналата седмица. Тогава той заяви, че не може да говори по случая с Бъргдал, но в същото време посочи: Мисля, че хората са запознати с коментарите ми в миналото.

По време на кампанията за президент Доналд Тръмп неведнъж нападаше Бъргдал с крайни изказвания. Според защитата кандидатът за президент Тръмп е описвал клиента им поне 45 пъти като предател. Така последните коментари от държавния глава повдигат въпроса дали той все още стои зад изказванията си от кампанията.

Според военното законодателство командирите нямат право да оказват влияние върху съдебни дела и дори да извършват действия, които намекват за оказване на влияние. Този принцип важи и за главнокомандващия.

Защитата настоява делото да бъде прекратено с мотива, че думите на Тръмп от миналата седмица са своеобразен опит за повлияване на военния съд.

Съдия Джефри Нанс насрочи следващото заседание за сряда, без да вземе решение.

Нанс може да осъди Бъргдал на доживотен затвор или да го пусне на свобода, като приеме, че петте години, прекарани в плен при талибаните, са достатъчно наказание.

През 2009-а Бо Бъргдал бе заловен от талибаните след като напусна базата си в Югоизточен Афганистан. През 2014-а той бе освободен в замяна на освобождаването на петима задържани в Гуантанамо. Година по-късно срещу него бяха повдигнати обвинения в дезертьорство и неморално поведение пред врага.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна