Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът във Франкфурт отказа да прекрати разследването на шефа на Deutsche Börse по обвинения за търговия с вътрешна информация

Deutsche Börse AG обяви в понеделник вечерта, че съдът във Франкфурт е отказал да отхвърли разследванията, свързани с предполагаема търговия с вътрешна информация, срещу главния изпълнителен директор на борсата Карстен Кенгетер.

С оглед на важността на провежданото производство, съдът счита, че е уместно в този момент да продължи процедурата по разследване, посочи Deutsche Börse, цитирана от агенция MarketWatch.

Разследванията относно предполагаема търговия с вътрешна информация на г-н Кенгетер се съсредоточават върху това, дали преговорите за сливане на Deutsche Börse AG с Лондонската фондова борса (London Stock Exchange - LSE), които в последствие претърпяха неуспех, вече са били в ход, когато Карстен Кенгетер е закупил акции на германския борсов оператор в края на 2015-а година.

Според официално изявление, г-н Кенгетер е закупил 60 хиляди акции на Deutsche Börse на стойност 4,5 млн. евро на 14-и декември 2015-а година - около два месеца, преди преговорите с LSE да бъдат обявени публично (на 23-ти февруари 2016-а година). Трябва да се има предвид, че след новината за евентуално сливане на двете европейски мега борси последва рязко поскъпване на акциите на Deutsche Börse.

През миналия месец Deutsche Börse се съгласил с разследващите органи да плати глоба от 10,5 млн. евро в замяна на прекратяване на това разследване. Тогава от Deutsche Börse заявиха, че приемат наложената глобата, въпреки че продължават да смятатт, че твърденията за използване на вътрешна информация от шефа на немската борса са неоснователни във всяко едно отношение.

В понеделник обаче Франкфуртският съд върна делото на прокуратурата, която трябва да вземе решение за по-нататъшните стъпки. В тази връзка Deutsche Börse посочи, че все още остава да се види резултатът от разследването, което може в крайна сметка да доведе или до отпадане на съдопроизводството, или до издаването на обвинителен акт.

Плановете за сливане на Deutsche Börse с London Stock Exchange бяха обявени на 23-ти февруари 2016 г., но очакваната мега сделка за 28 млрд. евро претърпя пълен провал през март тази година, след като Европейската комисия я блокира, опасявайки се, че това би довело до ефективното създаване на монопол. Същевременно LSE отказа да продаде своя мажоритарен дял в италианската платформа за търговия MTS SpA, за да отговори на опасенията на ЕК.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна