Deutsche Boerse ще плати глоба от 10,5 млн. евро по обвинения за търговия с вътрешна информация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският борсов оператор Deutsche Boerse AG обяви в сряда вечерта, че се е съгласил да плати глоба от 10,5 млн. евро във връзка с повдигнати обвинения за предполагаема търговия с вътрешна информация от страна на неговия главен изпълнителен директор и за предполагаеми нарушение на пазарните правила.

Deutsche Boerse заяви, че приема наложената глобата, въпреки че продължава да смята, че твърденията са неоснователни във всяко едно отношение, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Глобата беше предложена от прокуратурата във Франкфурт като условие за прекратяване на разследване спрямо главния изпълнителен директор на Deutsche Boerse Карстен Кенгетер с оглед на предполагаема търговия с вътрешна информация, само няколко седмици преди да бъдат обявени плановете за сливане ѝ с Лондонската фондова борса (London Stock Exchange).

Съдът във Франкфурт все още не е одобрил постигната сделка.

Трябва да се има предвид, че според официална пазара информация, Кенгетер е закупи 60 хиляди акции на Deutsche Boerse на обща стойност 4,5 млн. евро на 14-и декември 2015 година, докато плановете за сливане на борсите във Франкфурт и Лондон бяха обявени на 23-ти февруари 2016 година.

Deutsche Boerse също така заяви, че ще вземе решение дали да удължи или не договора на изпълнителния директор Кенгетер, след като германската прокуратура и финансовите надзорни органи в страната приключат съответните си разследвания. Настоящият договор на Кенгетер приключва през март догодина.

Още от категорията
Александър Новак

Русия и Саудитска Арабия са се договорили за безсрочно продължаване на споразумението ОПЕК +

Русия и Саудитска Арабия са се договорили за безсрочно продължаване на споразумението ОПЕК +, което предвижда регулиране на добива на петрол. Това съобщи днес руският министър на енергетиката Александър Новак. Новак обясни, че новото споразумение се основава на договореното преди две години на среща в Москва между руския президент Владимир..

публикувано на 17.06.18 в 16:39
 Съединените щати обявиха, че ще наложат нови мита за 50 млрд. долара, което бе последвано от реципрочен отговор от Пекин.

Потенциалните причини за нова икономическа криза са свързани с политически рискове

В икономиката последващи финансови кризи са в някаква степен неизбежни. Няма обаче фундаментални икономически причини, които да доведат до нова криза в краткосрочен план. Потенциалните причини за нова криза биха били свързани с политически рискове. Това каза в предаването "Събота 150" д-р Георги Кочарков от университета "Гьоте" във Франкфурт...

публикувано на 16.06.18 в 13:56

Китай ще наложи мита на стотици американски стоки на стойност 50 милиарда долара

Китай ще наложи 25-процентни мита на 659 американски стоки на обща стойност 50 милиарда долара, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс. Мярката е в отговор на решението на Съединените щати да наложат подобни мита на китайски стоки на същата стойност. Митата върху американски стоки за 34 милиарда долара ще влязат в..

публикувано на 16.06.18 в 02:45

Тръмп обяви мита от 25% за вноса на китайски стоки на стойност 50 млрд. долара

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп анонсира официално въвеждането на мита от 25% за вноса на китайски стоки на стойност от 50 млрд. долара годишно и заяви, че Съединените щати "ще приложат допълнителни тарифи", ако Китай отговори с аналогични мита върху вноса на американски стоки. Той подчерта, че митническите тарифи от 25% ще се прилагат за..

обновено на 15.06.18 в 18:57

Изненадващо свиване на индустриалното производство в САЩ през май

Индустриалното производство се понижи през май за пръв път от четири месеца насам, но в резултат главно на спад на промишленото производство с оглед на сериозен пожар при един от доставчиците на авточасти за камиони на компанията Ford, което означава, че по-ниските данни не се дължат на някаква съществена слабост в американската икономика...

публикувано на 15.06.18 в 17:41

БСК: Да се регламентира за какво ще се използват продуктовите такси за автобусите и камионите

Българската стопанска камара настоява да се регламентира ясно за какво ще се използват продуктовите такси за автобусите и камионите, които въвежда екоминистерството. Илиана Павлова от Центъра „Чиста индустрия” при БСК посочи аргументите за това: "Камионите и автобусите - товарните и пътническите транспортни средства, които превозват над 3,5..

публикувано на 15.06.18 в 17:41
Регионалният мениджър на компанията ЧЕЗ за България Карел Крал

Мениджър на ЧЕЗ за България: Трябва да се повишат тарифите за пренос и разпределение на ток

Тарифите за пренос и разпределение, които са част от крайната част на цена на тока, трябва да се повишат. Това заяви регионалният мениджър на компанията ЧЕЗ за България Карел Крал: "Цената, която се плаща за пренос и за разпределение в България е по-малко от половината от това, което се плаща средно в другите европейски страни. Един..

обновено на 15.06.18 в 16:47