Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волфганг Шойбле беше избран за председател на Бундестага

Волфганг Шойбле
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият германски финансов министър Волфганг Шойбле беше избран за председател на Бундестага. Това стана по време на първото заседание на новия германски парламент днес - то се проведе точно един месец след парламентарните избори в Германия. Конституирането на 19-ия парламент на ФРГ преминава под наблюдението на медии и политици от цял свят, тъй като за първи път в историята на новата република в него участват и депутати на крайна популистка партия. 


Очаквано, първият ден не мина без вербални сблъсъци между представителите на крайната партия „Алтернатива за Германия“ и останалите им колеги в законодателното събрание. Популистите настояха първото заседание да се открие от друг, а не от предвидения в програмата депутат от Свободната демократическа партия Херман Ото Золмс. Той е на 76 години и с това - най-възрастният депутат в парламента, затова по Конституция откриването се прави от него. Предложението на „Алтернатива за Германия“ бе отхвърлено. 

Освен с необичайно остри за първия ден крамоли 19-ият Бундестаг влиза в историята и с факта, че е най-многобройният в историята на федералната република. В него ще заседават 709 депутати. В миналия Бундестаг броят им беше 631.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна