Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три златни флейти звучат в Радио Варна

6
проф.Георги Спасов по време на конкурса във Варна

Журито на втория Международен флейтов конкурс във Варна ще свири на флейти от чисто злато по време на Вечерта на лауреатите, днес от 17:00 часа в Радио Варна. Всеки от нас в определен момент от кариерата си е заслужил тази чест, каза за Радио Варна председателят на журито проф. Георги Спасов, един от най-изявените български музиканти, носител на престижната награда „Златна лира” на Съюза на музикалните дейци в България. Провеждал е майсторски класове в Япония, Корея, Гърция.

СнимкаТой ще свири заедно с колегите си проф. Сибел Пенсел, създател на най-големия флейтов конкурс във Франция, ректор на консерваторията в Ница и носител на ордена на френското правителство в областта на културата и проф. Айля Улудере, ректор на консерваторията в Истанбул. Те ще изпълнят творба за три флейти, написана специално за варненския Международен флейтов конкурс от българския композитор Ангел Котев, който ще присъства на премиерата.

32-ма са участниците във второто издание на варненския Международен флейтов конкурс, от 23 до 25 октомври. Тази година събитието е подкрепено от Сдружение „Варна–ЕМС”.

Участниците са от България, Украйна, Франция и най-многобройни от Турция.

Победителите ще станат ясни по-късно днес, 25 октомври. Тази година Радио Варна ще даде две награди - професионален звукозапис, за победителите от втора и трета възрастова група.

Миналогодишната награда бе присъдена на Сехер Карабибер от Турция. В звукозаписното студио на Радио Варна тя направи своя първи професионален запис с участието на пианистката Антония Никова - Георгиева.

Фондация „Европейска музикална академия” е подготвила специална награда ръчно изработен сол ключ.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна