Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Йотова: Новите промени в Дъблинското споразумение няма да срещнат разбиране в Съвета на министрите на ЕС

Илияна Йотова
Снимка: БГНЕС

Новите промени в Дъблинското споразумение няма да срещнат разбиране, особено от Вишеградската четворка. В това е категоричен вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя изнесе лекция в УНСС на тема: "Обща европейска сигурност и отбрана", организирана от студентско сдружение "Его Политико": 
За съжаление, текстовете, които там са одобрени, отново не са добри за страни като България. Това го заявявам абсолютно категорично. Ние искахме солидарен принцип – тези, които идват при нас, плавно да бъдат, най-вече според тяхното желание, релокирани навътре в Европа, където те имат семейства, където имат роднини и където езикът е близък. За съжаление, този принцип не е спазен в новата реформа и аз мога да се ангажирам с една прогноза пред вас, че новите промени в Дъблинското споразумение няма да срещнат разбиране в Съвета на министрите и най-вероятно ще бъдат спрени, ако не от нас, то поне от Вишеградската четворка, които, знаете, имат една много по-радикална позиция по тези въпроси.
Вицепрезидентът изтъкна, че през 2017 година има нови заплахи и затова сигурността е водеща за европейските граждани. Еврокомисията вече е разгледала текстовете на Дъблинското споразумение, но то не е в полза на страни като България, каза Йотова:
Затова е и допълнителното финансиране за видеонаблюденията. Затова са допълнителните експерти от "Фронтекс", затова е и новата агенция "Фронтекс" с много повече правомощия да сложи своето начало именно на "Капитан Андреево", защото всички съзнаваха, че ако от тук има пробив, вече Европа много трудно би удържала на този натиск. Затова на България в момента се гледа, наистина, като на страна, която трябва да опази външните граници на Европейския съюз.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна