Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръщащите се в Европа джихадисти са все по-голям проблем за службите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

5 600 бойци на „Ислямска държава“, пристигнали от чужбина да се сражават в Сирия и Ирак, са се завърнали в техните държави, показва нов доклад на аналитичния център „Суфан“. Великобритания е начело на списъка сред европейските държави. Големият брой на завръщащи се джихадисти е сериозен проблем за сигурността, тъй като мнозина от тях остават извън полезрението на разузнаването, заяви авторът на доклада Ричард Бенет.

По данни на разузнаването 425 джихадисти са се завърнали на Острова от Сирия и Ирак от целия британски контингент, който се предполага, че е около 850 души. Само в Турция, Тунис и Саудитска Арабия има повече завърнали се отколкото във Великобритания, която все пак не е мюсюлманска държава. Авторът на доклада Ричард Бенет заяви, че причините за тяхното завръщане са различни. Някои са загубили вяра в каузата на „Ислямска държава“, но други просто сменят средата на фона на трудностите, които изпитва групировката в момента. Именно те представляват сериозна заплаха за сигурността в страните, в които се връщат. Проблемът се засилва от факта, че за мнозина от тях тайните служби нямат достатъчно информация. Проследяването изисква огромни ресурси  и това е нещо, което всички правителства в Европа разбират. Ето защо се вземат и толкова малко мерки по проблема със завръщащите се джихадисти. Надеждата е, че те просто няма да се върнат обратно. Но те се връщат, заявява Бенет.

Докладът показва, че не всички бойци на „Ислямска държава“ могат или желаят да се върнат в техните страни. Някои предпочитат да заминат за бази на групировката в Афганистан, Либия, Египет и Филипините. Ричард Бенет заключава, че някои от тях не са склонни към терористични действия в техните родни места. Има и такива, които са готови да сътрудничат на властите. Такъв е случаят на Хари Сарфо, бивш британски пощенски служител, присъединил се към „Ислямска държава“ през юни 2015 година, който в момента е в британски затвор. Той твърди, че е бил разочарован от бруталния режим на групировката в Сирия и че хора с преживявания като неговите, могат да са ключа към разбиване на мита за идеологията на „Ислямска държава“.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени