Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 26 октомври от 23.00 часа по програма "Христо Ботев" ще излъчим запис от концерта Vis-à-vis в Първо студио на БНР

БНР Новини
Матиа Дзапа (виолончело), Ивайло Ковачев (пиано) и гост Теодосий Спасов (кавал)
Снимка: Ани Петрова

Преди седмица в Първо студио на БНР се състоя концертът Vis-à-vis („Очи в очи“). За да уачастват в него за първи път в София гостуваха Chamber Jazz Duo – Ивайло Ковачев (пиано) и Матия Дзапа (виолончело). Двамата музиканти са носители на редица отличия от национални и международни музикални форуми.
Концертът „Очи в очи“ (Vis-à-vis) беше със специалното участие на Теодосий Спасов, с когото миналата година те успешно реализираха европейския проект „На Изток от Алпите“. Музикалното събитие в Първо студио на БНР беше ярък пример за това как музиката днес преплита в едно цяло жанровите различия на музикалните стилове. Тримата музиканти, свързани чрез своята изключителна виртуозност, споделиха с публиката атрактивна комбинация от български фолклор, класика, джаз, рок, фънк и др.

Програма на Vis-à-vis включваше:

Jaco Pastorius

Three View of a Secret

Pat Metheny
Have you heard
Better days ahead
Something to remind you

Ivo Kova
BBBlues
Journey

Ivo Kova
Vis-á-vis

Pat Metheny
Minuano

Rodgers/Hard
My Romance

Ivo Kova
Meeting Point

Theodosii Spassov
О`Майно Хоро
Something Wonderful
Danube Blues

Pat Metheny
Stranger in Town


Ивайло КовачевИвайло Ковачев (Иво Кова) е пианист, който успешно съчетава в репертоара си класическа, съвременна и джаз музика. Неговите разнообразни стилови и жанрови интереси го правят желан партньор като солист и камерен изпълнител на много и различни сцени и джаз клубове.

Матия ДзапаМатия Дзапа има многобройни записи на солова и камерна музика и издадени албуми за музикални компании като Guild, Decca и Claves. Концертната му дейност с многобройни различни формации го отвежда на реномирани сцени, като Карнеги Хол в Ню Йорк, Културен и Конгресен Център Люцерн (KKL) в Швейцария, Уигмор Хол в Лондон и залата на Берлинска филхармония.

Теодосий СпасовTеодосий Спасов е музикант с огромен кръг почитатели по цял свят. Познат е като виртуозен изпълнител на кавал, който може да изсвири стилно всяка народна мелодия. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз и класическа музика. В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал.
През 1995 година списание „Нюзуик“ го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. Има издадени над 38 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални формации.
Носител е на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), „Музикант на годината“ (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос (2001), за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна