Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталунските сепаратисти внесоха в регионалния парламент предложение за отделяне от Испания

Мариано Рахой настоя за отнемане на самоуправлението на Каталуния

Мариано Рахой
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членове на регионалния каталунски парламент от партиите "Заедно за Да" и "Кандидатура за народно единство", които имат мнозинство, внесоха в регионалния парламент предложение за обявяване на независимост от Испания и за провъзгласяване на Каталунска република. Предложената резолюция започва с думите "Обявяваме Каталуня за независима държава под формата на република". Не е сигурно обаче, че текстът ще бъде гласуван.

Междувременно, в близост до сградата на парламента в Барселона се провежда демонстрация в подкрепа на независимостта, на която се събраха няколко хиляди души. 

Малко по-рано премиерът на Испания Мариано Рахой държа реч пред Сената, в която заяви, че ако правителството получи съгласие да задейства член 155 от Конституцията, който му разрешава да въведе пряко управление над Каталуния, първото му решение ще бъде да уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и министрите му:

По мое мнение няма алтернатива. При подобна ситуация, единственото нещо, което можем и трябва да направим, е да следваме закона. Затова трябва да стартираме процедурата, предвидена в член 155 на нашата Конституция. Това е законна, демократична процедура, одобрена от испанците и подобна на други такива, съществуващи в множество европейски държави, всички от които – демократични.

Рахой подчерта, че пряката намеса на централната власт в Каталуния няма за цел да отнема права и свободи на каталунците, а да ги защити.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна