Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменено е частичното бедствено положение в община Бургас

| обновено на 30.10.17 в 16:12
Снимка: БНР

Отменено е частичното бедствено положение в община Бургас. В селата на областта продължава разчистването на пораженията от наводненията. Специализирани екипи извършват дезинфекция на къщите в село Равнец. 40 военни помагат в разчистването на къщите в селата Полски извор и Ливада. Заради лошото време е прекратена операцията по издирването на изчезналата жена от бургаското село Черни връх. 

В общините Бургас и Камено продължават ремонтите по разрушената инфраструктура. Улиците в най-пострадалите села Равнец, Полски извор, Ливада и Черни връх са напълно разбити. В селата Ливада и Равнец с товарни коли се извозва негодната за употреба покъщнина. Пострадалите семейства имат най-голяма нужда от строителни материали, легла, бяла техника и дърва за огрев:

Най-вече имаме нужда държавата да се намеси и да ни обезщетява. Ние не знаем към кого трябва да пускаме искови молби. Областният вчера беше тука и каза към кмета на Общината. Те си прехвърлят топката. Аз имам щети поне за 50 000 лева.
Мебели, всичко е изхвърлено. Имам нужда от строителни материали.


Кметът на село Ливада Ангел Радев, обясни:

Къщите са изчистени, но още са мокри. Всичко е договорено, хамалите ще дойдат, багерът е тук, ще започнем да изнасяме – което е за сметището, ще бъде изхвърлено там, а за бялата техника ще дойде фирма, за да я събере.

22-ма военнослужещи от поделението за Противовъздушна отбрана в Черноморец помагат на хората в село Полски извор. Те разчистват къща до дерето, която е потънала в кал и тиня и е почти недостъпна:
В момента вадим тинята от къщата с лопати, кофи. Сега и вода изливаме. След това трябва с багери да се разчистят боклуците. 

Междувременно заради затвореното за ремонт Регионално депо за отпадъци са осигурени временни площадки в 9-те общини на Бургаска област. Бургас и Камено изхвърлят отпадъците на старата площадка край село Братово.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна