Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанската прокуратура предявява обвинения срещу каталунски политици

Пучдемон е в Брюксел, за да търси посредничество за изход от политическата криза, потвърди анонимен източник

| обновено на 30.10.17 в 18:02
Испанският генерален прокурор Хосе Мануел Маса
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската прокуратура повдигна обвинения срещу вече бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон и негови министри. Те са обвинени в организиране на бунт и размирици, но и в злоупотреба с обществени средства. Междувременно Пучдемон е пристигнал в Брюксел, потвърди за „Хоризонт“ добре информиран източник.

Тежестта на обвиненията не изключва нито едно предвидено от закона наказание, вкл. и лишаване от свобода до 30 години. Обвинените предизвикаха конституционна криза, аргументира се генералният прокурор Хосе Мануел МасаИспанското законодателство изисква повдигнатите обвинения да бъдат потвърдени от съда.

Днес бе първият работен ден след суспендирането на регионалното правителство. Няма данни за гражданско неподчинение, какъвто призив отправи Пучдемон, след като правителството в Мадрид задейства чл. 155 на испанската Конституция.

Междувременно от Каталунската демократическа партия на Пучдемон обявиха, че ще тя участва в предсрочните регионални избори на 21 декември. Участие в изборите заяви и друга сепаратистка партия - Републиканската левица.

През деня световните агенции съобщиха, че Карлес Пучдемон е напуснал Испания. Негови сътрудници не пожелаха да потвърдят, че той се намира в Брюксел. Каталунският лидер многократно призова ЕС да посредничи в спора с Мадрид. Според източници в белгийската столица, той е там по покана на Новофламандския алианс. Не е ясно и дали Пучдемон ще поиска убежище в страната, както по-рано не изключи държавният секретар по миграцията Тео Франкен. Настоящото белгийско правителство бе излъчено с мандата на фламандските националисти, които в дългосрочен план също обмислят пълно отделяне на област Фландрия или поне преминаването към конфедерална държава.

По-рано този месец министерството на външните работи  на Испания привика белгийския посланик в Мадрид, за да  протестира срещу коментар на белгийския премиер Шарл Мишел за полицейското насилие, съпътствало референдума за Каталуния. Белгийското правителство тогава бе предупредено за възможността двустранните отношения сериозно да пострадат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна