Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Задълбочаващата се криза в Каталуния е във фокуса на световните издания. Каталунските лидери, изправени пред обвинения в бунт, избягаха в Белгия, пише британския "Гардиън". Изданието отбелязва, че според медийни съобщения отстраненият от длъжност регионален премиер Карлес Пучдемон и членове на кабинета му може да поискат убежище в Белгия или да съставят правителство в изгнание.
"Ню Йорк таймс" коментира, че правителството на Белгия е единственото в Европа, изразило макар и дистанцирана благосклонност към призивите на Пучдемон за посредничество в кризата с Каталуния. Според американското издание това може да се дължи на наличието на напрежение заради сепаратистки настроения в областта Фландрия.
Нови проучвания за настроенията в обществото са във фокуса на гръцките издания. Песимизмът продължава да владее гърците, ако се съди по публикуваните в днешния печат най-нови социологически анкети. Според проучване на агенция Марк, публикувано във в. "Прото тема", трима от четирима гърци са убедени, че нещата в Гърция се движат в погрешна посока. 
Друга анкета, поместена на страниците в. "Катимерини", показва, че в следващия гръцки парламент ще влязат шест партии. Консерваторите от "Нова демокрация" са първа сила с 31 на сто подкрепа, следвани от управляващите СИРИЗА със 17,5% одобрение, а трети са крайнодесните "Златна зора".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна