Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската полиция задържа сириец, планирал терористична атака

| обновено на 31.10.17 в 11:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

19-годишен сириец е бил арестуван рано тази сутрин в германския град Шверин по подозрения, че е планирал терористична атака. Това е съобщил местен прокурор, цитиран от Франс прес. 

Според информацията задържаният младеж е планирал бомбено нападение, с което да убие много хора.
Арестуваният сириец, чието име е Ямен А., е бил задържан в ранните часове на деня в северния германски град Шверин. В изявление на прокуратурата се казва, че мъжът планирал да задейства експлозия през юли тази година, като целта му е била убие или рани колкото се може повече хора. За да изпълни целта си той е започнал да си набавя компоненти и химикали за направата на взривното устройство. От прокуратурата допълват, че все още не е ясно дали заподозреният е бил набелязал конкретна цел на атаката.
Няма индикации той да е членувал в терористична организация. Не е ясно и кога е пристигнал в Германия. Очаква се по-късно властите да дадат повече подробности по случая.

Канцлерът Ангела Меркел, която се очаква да състави ново коалиционно правителство след победата си на изборите миналия месец, беше подложена на остра критика заради политиката си на отворени врати за бежанците. През последните две години именно това доведе до пристигането във Федералната република на повече от един милион търсещи убежище, главно от Сирия.
Антимигрантските настроения в страната намалиха подкрепата за Християндемократите на Меркел и доведоха до влизането в парламента на крайнодясната партия Алетернатива за Германия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна