Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

NIESR прогнозира първо повишаване на британската лихва на заседанието на АЦБ

Националният институт за икономически и социални изследвания (NIESR) прогнозира, че Английската централна банка ще повиши с четвърт процент основната британската лихва до ниво от 0,5% на стартиращото днес двудневно заседание на банката. Според NIESR това ще бъде начало на устойчив цикъл на затягане на британската лихва на всеки шест месеца, докато основната лихвена ставка на АЦБ не достигне 2 на сто през 2021 година.

В редовния си тримесечен доклад мозъчният тръст прогнозира икономически растеж във Великобритания от 1,6% през настоящата година, преди слабо негово ускоряване до 1,7% през 2018-а и през 2019-а година. NIESR очаква, че британската икономика ще се разширява средно с около 1,5% годишно в рамките на следващите пет години, което е с около 0,25% под предишните прогнози.

Институтът прогнозира, че инфлацията в страната ще удари пик от 3,2% през последното тримесечие на 2017-а година, преди да започне да отслабва обратно към целевото ниво на АЦБ от 2 на сто до втората половина на 2019-а година.

Мозъчният тръст също така отбелязва, че стартиралите през юни преговори за Брекзит са доста сложи и въпреки че те продължават да са в ход, напредъкът по тях е доста бавен. Според осреднените стойности на трите най-големи компании за залагания в Обединеното кралство, има шансове за нови предсрочни избори в страната преди 2022 година, отбелязва NIESR.

Набиращите скорост в последно време очаквания, че в четвъртък (2-ри ноември) Английската централна банка ще повиши основната си лихвена ставка от рекордното историческо дъно от 0,25% до 0,50% (първо увеличаване на британската лихва от десет години насам), са в основата на сериозното поскъпване на британската валута от началото на седмицата. Известна подкрепа за възходящото движение на паунда оказва и изявление от вторник на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, че той е готов за ускоряване на дискусиите с британските власти по въпроса за Брекзит.

В сряда британската лира поскъпва с 0,2% към близо триседмичен връх от 1,3310 долара (най-високо негово ниво от 13-ти октомври насам) и вече се търгува далеч над неговото дъно около 1,3069 долара, достигнато в края на предходната седмица. В същото време еврото се понижава с 0,25% обратно към неговото важно дъно от 27-и септември около 0,8746 паунда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна