Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Този сезон разработихме и стартирахме с предлагане на здравни програми за белодробна профилактика и срещу затлъстяването"

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Пампорово стартира и проект за термален парк

2
Снимка: Росен Ракаджиев

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно, оживлението в него да не спира? Но не само това, като негови гости да можем да се възползваме от природните дадености, за да се възстановим от забързаното ежедневие, да укрепим и подсилим имунната си система?

Община Чепеларе и Пампорово АД развиват нова концепция, която е с поглед напред в следващите 10 години. Пампорово иска да възвърне старата си слава като климатолечебен курорт, подходящ за възстановяване и укрепване на имунната система като започва да предлага интересни програми, свързани с движение, горско къпане и бягство сред красотата и свежестта на природата.


"Този сезон разработихме и стартирахме с предлагане на здравни програми за белодробна профилактика, антистрес и детокс, възстановяване след травми, както и програма за борба със затлъстяването, диабета и други метаболитни заболявания. Здравните програми се предлагат целогодишно, разказа в "Пътуай с "Хоризонт" Мариан Беляков от Пампорово АД.

Пампорово очаква в следващите 2 -3 години да има летни чартърни програми.

"Пампорово стартира и проект за термален парк само на около 15 км от курорта – между Пампорово и Девин. Зоната ще бъде захранвана с минерална вода от дебита на Беденски минерални бани. Паркът ще работи целогодишно и дневно се очаква да посреща стотици гости. Очаква се да бъде готов две години след като започне на строителството, допълни още Беляков. 


Самото строителство се очаква да започне тази есен – първа копка – вероятно октомври. Проектът ще бъде в синхрон с концепцията за климатолечение в Пампорово. Интересът към проекта е огромен и от България и от чужбина.

"На този етап няма пълно остойностяване на инвестицията, но със сигурност говорим за милиони. Между 50 и 60 нови работни места ще бъдат отворени, а паркът ще обслужва туристи и посетители от целия регион – Пампорово, Чепеларе, Девин, Широка Лъка Като се очаква целият този район да се развие допълнително в следствие след изграждането на този комплекс, каза още за БНР Мариан Беляков от Пампорово АД.


Още по темата в зуваквия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени