Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на спецсъда иска още 15 магистратски щата заради очаквания скок на броя на делата

Георги Ушев
Снимка: БГНЕС

Значителен скок на делата в Специализирания наказателен съд, след като там бяха прехвърлени делата за корупция по високите етажи на властта, очаква председателят на съда Георги Ушев. Затова той е поискал от Висшия съдебен съвет още 15 магистратски щата, каза  представляващият Съвета Боян Магдалинчев.

Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс прехвърлянето на т.нар. "корупционни дела" срещу депутати, министри, магистрати, шефовете на агенции, започва от началото на следващата седмица. За да бъдат мотивирани съдии и прокурори да работят в спецструктурите, народните представители гласуваха те да получат до шест заплати годишно повече от редовите магистрати:

Казал съм и в парламента, че най-добре е да няма неравенство между магистратите, отбеляза представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, а председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира:

Най-важното е тези бонуси да бъдат давани по обективни причини. Не мога да приема, че резултат означава осъдителна присъда, респективно оправдателна присъда. Това звучи абсурдно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна