Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Варна предлага промени в Закона за водите заради язовирите

Снимка: БГНЕС

Предложение за промени в Закона за водите ще внесе Стоян Пасев – областен управител на Варненска област във връзка с контрола върху състоянието на язовирите и изпускането им с цел превенция на наводнения, това съобщи Пасев след среща с представители на Басейновата дирекция, РИОСВ и кметове на общини от Варненска област.
Пасев каза, че в момента никой не може да задължи частните собственици на язовири да изпускат язовирите и те не го правят, за да съхранят рибата в тях.
Основното е, че няма никой право да санкционира евентуално недобросъвестният концесионер или собственик на язовир, който не изпуска контролирано и направено по предписание вода. От 78 язовира във Варненска област, поне 50 не се изпускат, от които 23-24 са разположени естакадно и създават пречки на последния такъв, а оказа се, че последният такъв е или в Добрич, или във Варненска област, така че трябва да има единна система между всички, които са разположени естакадно. Няма значение на територията на коя област и община се намират
Кметът на Провадия Филчо Филев посочи, че може да се организира комисия, която при прогноза за проливен дъжд да проверява дали язовирите се изпускат и ако получи отказ от собственика, да го задължи да извърши тази дейност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна