Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Не Съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

| обновено на 03.11.17 в 21:17

Министерството на външните работи определи като опит за подмяна на историческите факти изявление на говорителя на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова, според която спасяването на българските евреи по време на Втората световна война е станало благодарение на Съветската армия. Захарова направи това твърдение вчера, изразявайки възмущението на Москва от оскверняване на паметника на Съветската армия в София на 31 октомври с надпис "100 години ционистка окупация":

Не Съветската армия, а българският народ спаси българските евреи, посочва Министерството на външните работи. Коментарът е по повод изявление на говорител на руското външно министерство.

Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на Българската православна църква се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България, припомнят от МВнР.

В изявлението се казва още:

Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви

От руското външно министерство по-рано изразиха възмущение от поредното оскверняване на паметника на Съветската армия в София, станало през нощта на 31-ви октомври. Говорителят Мария Захарова подчерта, че това действие е особено цинично, като се има предвид, че в годините на Втората световна война, благодарение на нашите воини, е станало възможно да бъде предотвратено депортацията на евреите от България и така се спасят от сигурна смърт около 50 000 души.
Но най-страшното не е фактът на поругаването на паметника, а това че тези вандали нямат и понятие за собствената си история
.

В отговора си българското външно министерство посочва, че е последователно в позицията си за оскверняването на паметници и категорично осъжда подобни прояви.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви:
Нека да припомним историята. Опитът за депортация започва 1940-та година, 41-ва, 43-та. В началото се спират, с много силната подкрепа, пак казвам, преди всичко на българския народ. Нека да припомним, че тогава Червената армия не е била в България изобщо и нека да припомним, че за съжаление след 44-та година Народният съд осъжда 39 от депутатите, които са подкрепили декларацията на Пешев, част от тях на смърт, самият Пешев на 15 години затвор, така че надявам се да е станало някакво недоразумение.
За отговор от Москва засега не се съобщава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени