Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Установени са сериозни нарушения по поддържането и състоянието на малките язовири в Разградска област

Снимка: БГНЕС

Сериозни нарушения по поддържането и състоянието на малките язовири в Разградска област са установени при първите повсеместни проверки на водоемите в региона. От 30 действащи язовира в областта до миналата година се проверяваха само потенциално опасните десет, които са в сравнително добро състояние.

На проверки пролет и есен вече подлежат всички водни обекти, съгласно актуалните разпоредби на Закона за водите.
Най-сериозни нарушения по поддържането на язовирните стени са установени за водоемите на територията на общините Кубрат и Исперих, съобщи председателят на комисията, извършила проверките Тодор Крушевски. Комисията е дала предписания за отстраняване на нередности по неизправни язовирни корони, въздушни и водни откоси, преливници и изпускатели, а заради неуплътнени язовирни стени е предписано да бъде източен до кота мъртъв обем язовирът в село Юпер и да се направи нов авариен преливник за язовир "Бисерци".

Най-проблемен в Разградска област е залелият пътища и ниви в Силистренско през 2014-та година язовир "Китанчево". Дъното на язовира е възстановено като земеделска земя преди години, но за да не бъде източен, недоволни бетонирали изпускателя: 
На този язовир стената му е общинска собственост. Представлява и път. Тука е най-сериозно положението.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени