Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Схинас по казуса "Пучдемон": ЕК няма роля при процедурата, свързана с европейска заповед за арест

Белгийският съд ще разпита Пучдемон следващата седмица

| обновено на 06.11.17 в 15:58
Карлес Пучдемон и четиримата министри от неговото правителство, които са в Белгия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отстраненият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон и четиримата негови министри трябва да се явят пред първоинстанционния съд в Брюксел на 17 ноември, съобщават белгийски медии. Петимата се предадоха на белгийската полиция вчера сутринта, след което бяха разпитани и освободени условно. 

Европейската комисия разглежда въпроса единствено като съдебен казус. Говорителят на Комисията Маргаритис Схинас отказа да коментира изявленията на белгийски политици по повод събитията в Каталуния. На реплика, че въпросът вече не е само вътрешен за Испания с издадената европейска заповед за арест на лидера Пучдемон и неговите министри, Схинас отговори: 
Тук наистина става дума за процедура с европейска заповед за арест. Това е европейска процедура, която позволява сътрудничество между съдиите сред страните членки. Европейската комисия обаче няма своя роля в тази процедура. Става дума за въпроси, свързани с разделението на властите. 
Карлес Пучдемон и четирима министри от неговото правителство, чиито правомощия бяха отнети от Мадрид, се предадоха вчера сутринта на белгийската полиция. Малко след полунощ те бяха освободени условно. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени