Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семеен спор - мотивът за стрелбата в щата Тексас

| обновено на 06.11.17 в 21:38
Снимка: БТА

Двама мъже бяха приветствани като герои в социалните мрежи в САЩ след като прогонили нападателя, застрелял 26 души в тексаското градче Съдърланд Спрингс, и предотвратили по-голяма касапница.

Според представители на местната полиция, по нападателя - бившия военнослужещ Девин Кели, е стрелял местен жител. Уплашен, стрелецът изпуснал оръжието си и избягал с колата си от местопрестъплението.

Направих това, което сметнах за привилно, че трябва да сторя - казаха, че има престрелка и аз хукнах след негоразказа пред местен телевизионен канал Джони Лангендорф, който по време на инцидента бил в колата си. 

26-годишният стрелец е изпращал заплашителни SMS съобщения на своята тъща, обяви пред журналисти говорителят на департамента за обществена сигурност на щата Тексас Фриман Мартин:
Тъщата на заподозрения е посещавала въпросната църква. Разполагаме с данни, че той я е заплашвал със съобщения, но не можем да дадем повече подробности, тъй като разследванетъо продължава.

Но трябва да е ясно - постъпката на стрелеца не е с расистки мотиви, нито е заради религиозни убеждения. Става дума за проблем в семейството, подчерта Фриман за стрелеца - Девин Кели от град Ню Браунфелс, Тексас - бивш военен, уволнен дисциплинарно по обвинения, че малтретира съпругата и детето си. 

Кели беше открит малко след стрелбата мъртъв в колата си, като според откритите доказателства, стрелецът се е самоубил, уточни Мартин. Сред жертвите му са най-малко 12 деца, а състоянието на четирима от пострадалите при стрелбата  остава критично, добави говорителят. 

СнимкаСпоред американския президент Доналд Тръмп, нападението е проблем, породен от психическото състояние на стрелеца, а не от либералния режим за продажба на оръжие в САЩ.

Въз основа на предварителните доклади става дума за много объркан човек с много проблеми от дълго време. Имаме доста проблеми с психичното здраве в нашата страна, но в тази ситуация не оръжието е проблем, 
 посочи в коментар от Япония американският държавен глава, според когото е твърде рано да се обсъжда затягане на контрола върху притежаването на оръжие. 

Демонстрации с апел за по-стриктен контрол над достъпа до оръжие се проведоха в Съединените щати, където днес всички знамена са свалени наполовина в знак на траур. Протестите идват ден, след като мъж откри огън по време на църкова служба в щата Тексас и отне живота на 26 души, сред които 18-месечно дете, предаде Ройтерс. 

"Колко още трябва да умрат" - скандираха около 10 души с тениски с надпис "Хора срещу оръжията", легнали на пода на обществена сграда в столицата на Съединените американски щати. След намеса на полицията от Вашингтон, всички те бяха арестувани. Демонстрация се проведе и пред Белия дом, където с плакати и мегафони се събраха около 20 души, за да кажат "не" на либералния достъп до оръжия в страната. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени