Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Парадайз пейпърс" разкрива неморални данъчни сделки на над 120 политици от близо 50 държави

Снимка: ARD

„Парадайз пейпърс“ – под това име обединението разследващи журналисти на в-к „Зюддойче цайтунг“ и обществените германски медии NDR и WDR публикуваха нови разкрития за укриване на данъци. С помощта на международния консорциум на разследващите журналисти със седалище във Вашингтон са уличени редица действащи и бивши световни лидери и звезди от щоубизнеса. Сред тях са американският министър на търговията Уилбър Рос,  бившият върховен главнокомандващ на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк, бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, компании като "Сименс" и "Байер", Мадона и Боно.

Колкото по-надълбоко влизахме в разследването, толкова повече нови и нови връзки излизаха на повърхността. Навлизахме в тайни, които тези хора умишлено са укривали. Но именно това е задачата на журналистите – да информираме обществото за недопустими дейности, които без нашето разследване не биха станали известни
разказва Фредерик Обермайер, водещ разследващия екип на влиятелния германски ежедневник „Зюддойче цайтунг“, публикувал преди година и половина „Панама Пейпърс“ с разкрития за скрити доходи в офшорни компании, довели до редица съдебни дела за укриване на данъци.

Този път става дума за дейността на адвокатска кантора на Бермудите и фирма в Сингапур, специализирали се в регистрирането на фирми в данъчни оазиси. В-к „Зюддойче цайтунг“ е получил 13 милиона и 400 хиляди документа, съдържащи имената на над 120 политици от близо 50 държави, както и имената на световни корпорации, като „Найк“, „Ейпъл“, „Сименс“, „Байер“, „Алианц“ и „Дойче банк“. Ванеса Форман от разследващия екип на вестника допълва: 
Във файловете намерихме само части от цялата картина, така че ние трябваше дълго да разследваме, за да разберем, за какво всъщност става дума и да сглобим пъзела.

Част от пъзела е британката кралица Елизабет Втора, която по данни на разследващите журналисти е инвестирала около 10 милиона паунда от личните си средства в офшорни зони. На фона на разследванията за евентуална руска намеса в американските президентски избори особено пикантен е и случаят с американския министър на търговията Уилбър Рос, който е участвал в сделки със зетя на руския президент Кирил Шамалов и други приближени на Владимир Путин.

Използването на пропуски в данъчните закони по принцип не е наказуемо, но морално укоримо, коментира в уводната си статия днес „Зюддойче цайтунг“. Това е и причината за публикацията, която вече предизвика първи конкретни действия – германското финансово и вътрешно министерство поискаха документите, за да преценят, какви юридически стъпки да предприемат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!