Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Повече от половината страни от Европейския съюз се очаква да се присъединят до няколко дни към епохалните усилия за обща отбрана в отговор на натиска върху европейските армии, пише британският в. "Файненшъл таймс". Поддръжниците на т.нар. постоянно структурирано сътрудничество в отбраната смятат, че то е начин за справяне с ограниченията върху разходите за отбраната и призивите на Съединените щати европейските страни да поемат по-голям дял от грижата за сигурността на Европа. 
Новото журналистическо разследване на офшорни документи, наречено "Парадайз пейпърс", живописно обрисува офшорките като отделна икономическа реалност, пише "Ведомости". Руската следа не е основната в новия офшорен скандал, чиято сянка падна върху английската кралица, премиера на Канада и държавния секретар на САЩ, подчертава "Московский комсомолец". И 130 гърци фигурират в архивите, разкрити от "Парадайс пейпърс", съобщава в. "Етнос". Конкретни имена не се споменават, но архивите показвали, че те са свързани с финансите на политици. Сред тях са открити и имена на голям брой корабни магнати, изпозвали офшорки заради по-ниски данъчни тежести.
"Хюриет" пише за представения от турския президент Реджеп Ердоган проект за нов културен център на истанбулския площад Таксим. Той включва опера, киносалони, театър, конферентна зала и огромен паркинг. В. "Милят" пише, че новият Културен център "Ататюрк" ще се превърне в символ на Истанбул. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна