Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2018, както и бюджетите на ДОО и на НЗОК влизат утре на първо четене в пленарна зала

| обновено на 07.11.17 в 21:23
Снимка: БГНЕС

Утре държавният бюджет за 2018 година и бюджетите на държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Здравната каса (НЗОК) влизат на първо четене в Народното събрание. 

Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, няма проблем бюджетът за здраве да бъде обсъждан, преди да бъде потвърдено кой ще е министър на здравеопазването:
То си имаше министър – преговорите и диалогът с Министерство на финансите са извършени, това е финалната фаза.

Още повече, че г-н Ананиев, ако той е номинацията, то той е участвал в тези преговори, макар и от другата страна, т.е. не от Министерство на здравеопазването,
добави Стоянова.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова не очаква евентуалната номинация на Кирил Ананиев за здравен министър да бъде оспорена от която ѝ да било политическа група:
Той всъщност е и доста наясно с бюджета за българското здравеопазване, защото сега е председател на Надзорния съвет на НЗОК. При всички положения има нужда от сериозен контрол на средствата в здравеопазването ни, а и самият факт, че за следващия бюджет 400 милиона повече има бюджета на Здравната каса – това са рекордни средства. 
3 млрд. и 800 милиона ще бъдат влети в НЗОК, както и още средства и в Министерство на здравеопазването – това може би е достатъчен повод да търсим човек, който да е финансист, добави Атанасова.

В бюджета за догодина има целеви средства за модернизация на армията, обясни Пламен Манушев от комисията по отбрана, който очаква до края на годината да има сделка за корабите. 
А ако не бъдат усвоени близо 230-те милиона за модернизация на Военновъздушните сили, част от тях могат да  отидат за модернизация на сухопътните войски, посочи още Манушев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени