Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Брекзит е предизвикателство, но и възможност за Балканския регион

| обновено на 08.11.17 в 19:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов заяви, че България поема председателството в труден момент, когато се водят преговорите за Брекзит, но подчерта, че това е шанс за един от приоритетите ни - Западните Балкани. Борисов каза това на съвместна пресконференция с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

Брекзит е предизвикателство, но и възможност за балканския регион, стана ясно от думите на Борисов:

По време на нашето председателство ще бъдат и най-тежките преговори за Брекзит и това е един рядък шанс Балканският полуостров да може да замести излизащата Великобритания от Европейския съюз. Прекрасен регион, прекрасна природа, природни ресурси, работливи народи, изключително историческо и културно наследство, което би било интересно за цяла Европа. Прекрасен регион - от Черно до Адриатическо море.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди отново перспективата на Западните Балкани, но предупреди:

Моето убеждение е, че трябва да държим открита европейската перспектива за Западните Балкани. Вече няколко пъти казах, че не е възможно да приемем нови членки до 2019 година, но искам европейската перспектива да бъде запазена не като покана, а като континентална необходимост във въпросните страни.

Министър-председателят и министри от кабинета увериха, че България е готова да поеме от първи януари догодина председателството на Съвета на Европейския съюз.

Министърът за европредседателството Лиляна Павлова от своя страна каза, че сега вече започва и реалната работа за него и че се очаква да отпадне роумингът за Западните Балкани.

България е източник, а не консуматор на сигурност, в сложния регион, в който се намира и където има централна роля, заяви още Юнкер. Двамата с Бойко Борисов обсъдиха в Брюксел проекти за изграждане на връзки между Черно и Адриатическо море, както и от нашата страна към Турция.

Борисов заяви, че България пази най-добре външната граница на Евросъюза и е пример за подражание за опазване на Шенгенското пространство.

Ще продължим да настояваме по време на нашето председателство да се спазват споразуменията с Турция, каза още премиерът.

Бих искал с Турция да имаме възможно най-добрите отношения, но Анкара в момента се отдалечава от ЕС, отговори Юнкер.

По повод общата отбранителна политика на Европа премиерът настоя да бъде идентифицирана реалната заплаха за България, след като разходите за отбрана се повишават.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!