Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йълдъръм: Напрежението между Турция и САЩ няма да спадне, докато не бъде предаден Гюлен

| обновено на 10.11.17 в 09:31
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Напрежението между Турция и Съединените щати няма да спадне, докато на Анкара не бъде предаден проповедникът Фетхулах Гюлен, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, който е на посещение във Вашингтон.

Йълдъръм допълни, че на министерството на правосъдието на САЩ са предадени 80 кутии с доказателства за вината на Гюлен. Анкара обвинява Гюлен и оглавяваната от него организация "Фето" в опита за държавен преврат през миналата година.


Същевременно, Белият дом съобщи, че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс е изразил пред турския премиер Бинали Йълдъръм "дълбока загриженост" от арестите на американски граждани и местни служители в американските дипломатически мисии в Турция. Пенс не спести пред турския гост темите, които пораждат напрежение между двете държави, наред със спора им около искането на Анкара за екстрадиция на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвиняван за опита за преврат от миналата година, съобщи Ройтерс. Вицепрезидентът призова за прозрачност и нормални съдебни процедури в делата срещу задържани в Турция . Двамата лидери са единодушни въпреки всичко, че е нужен конструктивен диалог, както подобава на приятели и съюзници, включително по спорните въпроси. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна