Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние и Дейвис: Има известен напредък след поредния кръг от преговори по Брекзит

Дейвид Дейвис и Мишел Барние – представителите на Великобритания и ЕС в преговорите за Брекзит
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние даде срок от две седмици на Обединеното кралство да направи съответните отстъпки, за да започнат търговските преговори до края на годината. Барние каза това на съвместен брифинг с британския министър по Брекзит Дейвид Дейвис.  

Барние и Дейвис заявиха, че има известен напредък по въпроса за правата на гражданите. Главният преговарящ от ЕС обаче предупреди, че има още работа по проблеми като събиране на семействата, износа на социални осигуровки и ролята на Съда на ЕС преди да се постигне споразумение:

Ние работим на основата на взаимни и точни ангажименти. И  искаме да вложим сигурност и по-точно юридическа гаранция там, където Брекзитът създава несигурност и голямо безпокойство.


По повод Северна Ирландия, Дейвид Дейвис бе категоричен, че не приема предложението на ЕК за митнически контрол между Северна Ирландия и Великобритания, за да се избегне солидната граница на островна Ирландия:

Ние уважаваме желанието на Европейския съюз да защити законността на единния пазар и митническия съюз. Това обаче не може да бъде за сметка на конституционния и икономически интегритет на Великобритания. Ние признаваме необходимостта от специфично решение за уникалните обстоятелства при Северна Ирландия. Нека обаче бъда ясен – това не може да води до създаване на нова граница в рамките на Обединеното кралство.

Не е ясно дали разногласията ще бъдат преодолени до следващия Европейски съвет на 14 и 15 декември. 


По повод зачитането на решенията на Съда на ЕС – също един от спорните моменти, министър Дейвис заяви:

Ние ясно показахме, че известно време можем да вземаме предвид решенията на съда на ЕС. Нека обаче бъда ясен – след излизането ни от Общността ние искаме да запазим суверенитета на нашия съд.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени