Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Посещението на Тръмп във Филипините е последното от обиколката му в Азия и може да се окаже най-интересната част от нея, пише "Гардиън". Изданието коментира, че американският президент вчера е пристигнал в страна, управлявана от човек, когото редовно наричат "Азиатския Доналд Тръмп" заради шокиращия му възход към властта и избухливия нрав. На срещата си с Родриго Дутерте Тръмп най-вероятно ще настоява за гаранции за свободата на корабоплаване в контекста на засилващото се безпокойство във Вашингтон от очевидния завой на Дутерте към Китай и Русия, коментира "Телеграф". 

"Файненшъл таймс" коментира приключилата среща на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) във Виетнам, на която по оценка на вестника Тръмп е постигнал ограничен успех. 

"Големите очаквания" за "пълноценна среща" между Владимир Путин и Доналд Тръмп не се сбъднаха, констатира "Ведомости". Американците искаха да обсъдят с Кремъл основната тема на проявата, ядрения проблем на Северна Корея, но преговорите не се състояха – "според официалната версия по вина на президентския протокол. Но това май е само извинение – Тръмп и Путин имаше какво да обсъдят, но излезе, че няма какво да договарят", пише вестникът.

Турският вестник "Анаюрт" пише за новоучредената партия на бившия министър на вътрешните работи Мерал Акшенер, която е отявлен критик на президента Реджеп Тайип Ердоган. Според изданието формацията "Добра партия" ще обърне с главата надолу турската политическа сцена, като социологическите агенции отчитат подкрепа за партията от от над 20 на сто. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна