Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джентилони: Опитът на Борисов ще е много важен и полезен по време на Българското председателство на ЕС

| обновено на 14.11.17 в 18:12
Снимка: БГНЕС

Българското председателство на Съвета на ЕС е възможност за напредък по темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Това заяви италианският премиер Паоло Джентилони на срещата с българския си колега Бойко Борисов в Рим.
На пресконференцията след срещата  Джентилони подчерта  отличните взаимоотношения с голямо историческо значение между Италия и България. В тази посока, изтъквайки опита на българският премиер, Паоло Джентилони каза: 
България има завидна ситуация на стабилност, икономическо развитие, инвестирайки в своето бъдеще. С България имаме общи геополитически и европейски интереси.  От първи януари догодина премиерът Бойко Борисов и България ще председателстват ЕС и опитът на премиерът Борисов ще е много важен за решаването на редица въпроси, включително и тези за Западните Балкани.
Бойко Борисов заяви, че веднага може да се започне с изграждане на коридор номер 8 - инфраструктурното свързване на Западните Балкани с ЕС.
И според мен веднага би могло да се започне с инфраструктурата. Това не носи никакъв риск за ЕС, а в същото време дава на младите хора, на народите от региона да разберат, че ЕС ги е прегърнал, а вратата не е полуотворена, или полузатворена.
Българският премиер разкритикува европейската дипломация за липсата на напредък по решаването на мигрантската криза.
Европейската дипломация в това отношение има много упреци, които заслужава, защото не може само последните дни, виждате, президента Тръмп и президента Путин се срещат, решават, събитията в Сирия как ще се развият нататък. Вчера в Сочи президентът Путин с президента Ердоган решават бъдещето на Сирия. Къде са европейските политици? Всъщност ние поемаме само пасивите от всичко това.
Според Джентилони, ще са много важни европейските инициативи за развитието на Балканите като част от европейската система, което би било успешно по време на българското председателство.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна